Rör/rörmokare

Ett avloppsrör är en anordning som tar bort avloppsvatten och andra typer av vätskor från husen. De flesta modernt hus har avloppsrör som leder till kommunala avloppsnät eller septitankar. Septitankar är vanligare i lantliga områden där det inte finns något kommunalt avloppsnät. Avloppsrör är ofta gjorda av PVC-plast, men kan också vara gjorda av metall eller betong. Om det krånglar med rören så är det en rörmokare du behöver och jag som bor mitt emellan Herrljunga och Vedum känner till en bra rörmokare som du kan kontakta. Sedan kan du alltid läsa mer på hemsidan och den länkar jag till.

Nu kanske du undrar hur avloppsrör fungerar och det ska jag berätta. Först och främst är det viktigt att förstå principen om tyngdkraften. Tyngdkraften gör att vatten rinner nerför ett rör istället för uppför, vilket du vet redan. En annan sak du borde veta är att luft har en stor inverkan på draget i ett rörsystem. När all luft har pressats ut ur systemet kommer vatten att flöda fritt.

Det finns olika sorters avloppsrör, men de flesta modernt hus har PVC-plaströr eller metallrör. PVC-plaströr är gjorda av polyvinylklorid och är mycket motståndskraftiga mot rost. PVC-plaströr är också lätta att montera och de kostar inte mycket. Metallsocklar är oftast gjorda av stål, järn eller koppar. Kopparrör är de bästa, men de är också de dyrare. Stålrör är mindre bra eftersom de kan rosta, men det finns stålrör med en rostskyddande beläggning. Järnrör är den minst populära typen av metallrör eftersom de lätt kan rosta.

En annan typ av avloppsrör är betongrör. Betongrör är gjorda av cement och sand. Betongrör är tunga och svåra att montera, men de har en mycket lång livslängd.

Häll aldrig något i rören som kan täppa till dem, såsom matrester eller matolja, spola aldrig ner tops och dylikt.